Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2009 12:45 - Легенда за майстора на конника
Автор: mirra Категория: Други   
Прочетен: 1444 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.07.2009 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Спомена за автора на уникалният конник  на свещенните Мадарски скали, дълго е бил пазаен от местното българско население. Предавало се от баба на внуче, от баща на сина, от учители на ученици и така минавайки през вековете, до нас достига в много променен вид, както всяка легенда идваща от миналото. Ето какво гласи тя:
Велик и славен бил този български владетел, син на преславен хан. В чест на своят баща, великият хан, той решил да направиви нечувана и невиждана до тогава творба, която да надживее и него и децата му  и децата на неговите деца. Трябвало да бъде не само уникална, но и на достойно място, където щяла да е вижда от всики, където щял Тангра да пази. И какво по - достойно място от скалите на Свещената  Матора, от където Тангра всяка сутрин огрявал небосвода, където  българите дарявали на  своят бог,  своята почит? И  реши хана
  - Нека бъде изсечено на камък, на свещеният камък, там в плешивите, скали, моят баща, великият хан, триумфиращ, от бога покровитестван!
И извикал хана свойте майстори и им наредил да изсекът в скалите , неповторим и величествен образ на ВЕЛИКИЯТ ХАН, а за да се вижда от далече, нека сложат на челото на  коня златен прочелник. Никой от тях не бил достатъчно изкусен  и достатъчно умел майстор да извае творбата.  Хана разпратил пратеници из всичките крайща на българската  земя да намерят майстор, който да умее да вае на камък. Много от пратениците се завърнали без сполука, а и мног оне се завърнали. Тогава хан обявил награда, за този който успее да извае конник в скалите.    От незнайна страна при хан дошъл човек, в чуждоземни дрехи и заявил, че ще успее да стори това  що хан желае, но в замяна , хана ще му даде всичко що той желае. Дали му всичко нужно за да твори и той започнал в скалите на Свещената Матора, да извайва, конник, невиждан до тогава.  Хана често навестявал, майстора да види как върви неговата работа. Яхвал любимият си жребец и потеглял към дома на Тангра, често с него била и неговата най- малка и любима дъщеря, най - необузданата била тя от всичките му деца. Мълчаливо стояла и гледала как майстора вае, с длетото фини линии, по голямата скала. Понякога дори сама отивала и дълго съзерцавала  под скалите. А майстора,  поглеждал с ъгъчето на окото си  ханската дъщеря.
 Минали дълги месеци, пролетта превалила в лято, а лятото в есен, преди  майстора да завърши творбата си.  Последният ден, когато довършвал крака на кучето, ханската дъщеря дошла отново сама, майстора  докато работил поглеждал към нея с лека усмивка и тя му се усмихвала едва. Увлечен от нейната красота, той задълбал с длетото и крака на кучето, което  следвало конника  паднало. Уплашил се много майстора, от гнева на  хана. Ханската дъщеря го погледанала с усмивка с големите си бадемови очи и му казала:
 - Не се плаши майсторе, Ще каза на баща си че аз съм те помолила да отрежеш крака на кучето,а ти не си посмял да му противоречиш.
Така и сторили, хана не могъл да се сърди за прищявката на най- любимата си дъщеря и не наказал майстора.
На пира , устроен в чест на майстора и  творбата в чест на преславният му баща, хана, сложил до себе  си на масата майстора.
 - Кажи ми сега , каква искаш да бъде моята отплата, за това че  свърши , що ти бях наредил.
 Майстора  го погледнал и рекъл
- Не искам аз злато от ханската хазна или пък дрехи прескъпи, ни кожи, не ми трябват мене, хане. Аз искам да взема твоята дъщеря за жена.
Буца заседна в гърлото на хана,  как да даде, своето най - скъпо дете на обикновен  , па бил и то толкоз талантлив. За миг замълчал и рекъл му тогава.
 - Аз от ханската си дума , не мога  да се отрека, но не мога да женя дъщеря си насила , ако не е по волята й, нека тя реши.
И наредил да я извикат.
Ханската щерка се метнала на врата на баща си казала;
 - Искам го тате, нека му стана жена.
Хана, въздъхнал тежко, не му било по сърце това което трябвало да стори но ..
 - Нека бъде тогава, щом и дъщеря ми желае това.
Вдигнали сватба за чудо и приказ 3 дни се веселили яли и пили. Но на хана сърцето му било свити на топка. НЕ МОЖЕЛ ДА ПРЕГЛЪТНЕ, ЧЕ ДАЛ НАЙ - СКЪПАТА СИ ДЪЩЕРЯ НА ОБИКНОВЕНИЯТ МАЙСТОР. Една нощ, яхнал любимият си кон и препуснал към Матора, дълго се взирал в Конника, препускащ във лунната нощ. Върнал се обратно в двореца си. Влязал в покойте на зет си дъщеря му. Те спяли щастливо прегърнати. Върнал се обратно в свойте покой. Извикал най - довереният си воин и му наредил да убие майстора.
На сутринта, двореца бил огласен от писък. Писъка на дъщерята на хана, събудила се до тялото на убитият си мъж. Неописумема била болката която изпитла хана, когато чул писъка на дъщеря си, но не помръднал о мястото си. Надявал се болката да стихне. Но не стихнла с месеците растяла и тя.
Един ден ханската дъщеря, яхнала коня си и препусната към Матора, където  се влюбила в майстора. Качила се на върха на скалите и полетяла, за да се срещне отново със своят любим в другата земя, при Тангра...



Тагове:   Мадара,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mirra
Категория: Тя и той
Прочетен: 457931
Постинги: 229
Коментари: 864
Гласове: 5373
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031